torsdag 1 september 2011

Tintin i Bø

Vilken dag jag har haft idag!
Jag har varit här i Sortland en vecka nu, och börjar bli rastlös. Och solen skiner idag.
Så efter jobbet, efter lunch körde jag över till Bø på öns "yttersida", västsidan. En dryg timmes körning genom, som alltid, storslagna scenerier.

Jag kom fram.
Oh. My. God.
Det var som att något öppnade sig för mig.
Jag kände till Bø därför att jag har hört talas om Litløy fyr, en ö rakt utanför Vinje i Bø, med en fyr som gjorts till ett pensionat. Det verkar helt fantastiskt, och där tänker jag övernatta någon vecka i framtiden. Men att det skulle vara SÅ vackert i Bø!
Jag började med en espresso, bingo!, det fanns en riktigt fin en på caféet i Vinje. Och när jag frågade om Litløy fyr, så satt själva "fyrvaktaren"(föreståndarinnan) just då där i caféet!
Man kan bli vidskeplig för mindre.
Vi bytte några ord, och sen var hon tvungen att sätta sig i båten och styra över till fyren.
Jag satte mig på en klippa bredvid hamnen och skrev lite på mitt beställningsverk och detta är vad jag såg när jag tittade upp från partituret:
Litløy är ön i mitten, längst bort.
Att se fyrvaktaren åka ut till ön med sin båt kändes bekant på något märkligt sätt. På hemvägen i bilen kom jag på varför jag tyckte om den scenen så mycket:

Ja, jag erkänner, jag var en Tintin-freak när jag var liten.
Kanske var det därför jag blev Artist-in-Residence i Nord-Norge? För att få vara Tintin för ett år?
Vem vet. 
Måste köpa hund, som ska stå i fören på båten när jag åker ut till Litløy, den Svarta Ön :)





3 kommentarer:

  1. Riktigt roligt att läsa dina erfarenheter än så länge som artist in residence! Skönt att ha någon som kan se det från utsidan, jag själv har varit i det vesterålska kulturlivet sedan jag var sex år gammal. Nu bor jag i Bø, och arbetar här i min egen firma, som sysslar med konserter, bland annat. Jag tittar på Litløy varenda dag från mitt kontor. Något vackrare kan man väl knappast tänka sig...

    SvaraRadera
  2. Hej Ingmar, tack för kommentaren.
    Du bor i Bø, och jobbar med konserter. Jag är Artist-In-Residence i Vesterålen, och tycker att Bø är en enastående vacker plats på jorden. Det låter som att någonting borde göras i vår, eller hur?
    I vissa perioder från 7 maj till 17 juni kommer jag att vara i Vesterålen. Kanske jag kan spela en solokonsert på någon plats i Bø t.ex.?

    SvaraRadera
  3. Absolut. Jag skall fundera lite på detta, vad som kan vara lämpligt och roligt. Skicka gärna ett mejl på ingmar[at]event-yr.no, så kan vi fortsätta samtalet på det sättet.

    SvaraRadera