onsdag 31 augusti 2011

Charlie Kaufman

Min favorit-manus-författare heter Charlie Kaufman. Han är från New York och har skrivit manuset till filmerna Being John Malkovich (Oscarsnominering för bästa manus), Adaption (Oscarsnominering igen), Eternal sunshine of the spotless mind (fick en Oscar), och Synechdoche New York. 
Denna intervju med honom kommer jag tillbaka till lite då och då, när jag behöver en vitamininjektion i hjärnan. 
Den gjordes av DN:s Torbjörn Ivarsson, då Kaufman var i Sverige och tog emot Göteborgs Filmfestivals Honorary Dragon Award.
Varsågod!


Betyder ett pris av det här slaget något för dig?
– Det är trevligt att få, men det är bara lite smicker. Det kan inte jämföras med den tillfredsställelse jag får när jag till exempel lyckats avsluta ett manus.
Dina historier liknar inga andra. Har du mer fantasi än människor i allmänhet?
– Nej, det tror jag inte, men jag har behovet att skapa och har skaffat mig möjligheten att utveckla den sidan av mig själv. Jag kan inte jämföra mig själv med andra.
Hur får du idéerna?
– Från vad som händer i mitt liv. Saker jag tänker på och oroar mig för. Med ”Synecdoche New York” var det tanken på att dö, åldrandet och att tiden går fortare ju äldre jag blir. Jag ville fånga det utan att släta över det i ett ”det blir ok”.
Tänker du mycket på förutsättningarna för att vara människa?
– Ja, det gör jag. Men är inte det själva arbetsbeskrivningen för mitt yrke? Skriver man måste man tänka på både sig själv och andra. Tid, minnen, drömmar, allt det där fascinerar mig.
Går ditt jobb att jämföra med en vetenskapsmans?
– Ja, så till vida att vetenskap också är en kreativ syssla. Men jag använder inte någon vetenskaplig metod. Jag är mer desorienterad. Men att släppa sin hjärna fri för att intuitivt hamna på ställen man inte visste fanns, det tror jag att jag har gemensamt med en vetenskapsman, och det ger mig en kick.
Vad är den bästa delen av skrivandet?
– Att bestämma titeln. För det är det sista jag gör. Det betyder att manuset är klart. Jag njuter inte av att skriva. När jag är uppe i det är det ensamt och pressande. Men jag är tvungen att göra det, för jag vill ha saker som jag har skapat. Det är en lång process, men mitt i det är det jobbigt. Känslan av att ha klarat av att skriva ett manus eller ha regisserat en film är underbar, att där finns hundra skrivna sidor att ta på, oavsett om det är bra eller dåligt.
Varför är det så jobbigt?
– Man är tvungen att peta i sina sår, det du egentligen vill dölja eller försvara mot omvärlden. Jag kämpar ständigt för att komma över mina skydd och min skam. Jag försöker göra mig fri att våga avslöja saker om mig själv. Det är skruvat att vara människa. I morse vaknade jag upp på mitt hotellrum och tittade ut genom fönstret på torget. Jag tittade på fåglarna och tänkte att de inte tycks känna skam. De tycks vara en del av världen. Det är en enorm kamp att komma förbi känslan av skam och känna sig som en del av landskapet.
Gillar du ditt liv?
– Jag försöker att lära mig att gilla det. Det är inget som kommer naturligt. Och jag känner att det är olyckligt att det är så, så jag försöker bli en uppskattande, lyckligare person.

tisdag 30 augusti 2011

Önskas hyra

Vilken tror ni är den svåraste biten med att vara Nord-Norges Artist in Residence:
Är det "Artist" eller "Residence"?
Utan tvekan "Residence" om ni frågar mig.
Var i hela friden skall jag bo?
Kunstnerhuset där jag bor nu känns...ja OK, denna vecka, som en nödlösning..

Idag har jag som vanligt varit "Artist" från 05-12. Inga problem. Ideerna flödar.
Efter lunch var jag igång med den svåra delen; att hitta ett Residens.
Det är en svår nöt att knäcka. Jag måste ju hyra möblerat, och bara i korta perioder. Men perioder är inte så korta att hotellrum är en lösning; det är för dyrt, och jag vill ha eget kök.

Jag svarade på en lägenhetsannons i lokaltidningen. Men det var en anonym annonsör, så jag får snällt vänta på att bli kontaktad tillbaka, och det är troligen bara helårshyra.
Sedan såg jag en skylt på stan: "Leiligheter selges". Jag tog en chans och ringde. Även om jag inte ämnar köpa någon lägenhet, kanske de vill hyra ut till mig i väntan på att få dom sålda? Men tji fick jag, lägenheterna inte ens är färdigbyggda än.

Sedan blev jag intervjuad av lokaltidningen, och passade självklart på att berätta om mitt residens-problem. Jag bad dom att skriva det i artikeln, så kanske någon uthyrare ringer till redaktionen. Man vet aldrig.
Efter intervjun besökte jag kulturchef Erik Bugge, som tipsade om ett ställe lite utanför stan som hyr ut turiststugor vid havet. Jag åkte genast dit, det var... hyfsat, man såg en bit rak havshorisont, inte illa. Om man kan få ner priset med sådär 70% så är det tänkbart..

Nu är jag snart desperat! "Artist in....???"

Dags att formulera en annons här på bloggen:

ÖNSKAS HYRA
Lägenhet, hus eller hytte i eller nära Sortland. Möblerad, vinterbonad, med el, varmvatten, eget kök, egen WC och dusch. Hyres per vecka. Behöver hyra ca 10 perioder på 1-2 veckor mellan oktober 2011 och september 2012. Perioderna kan diskuteras, jag är flexibel.
Svar till rökfri skötsam svensk tvåbarnsfar 196/95 med ordnad ekonomi.
Skriv i kommentars-fältet här nedan.

måndag 29 augusti 2011

Järnrör

Jag har lagt ett järnrör genom mina dagar här i Nordnorge.
Det där flexibla och anpassningsbara, böjliga som en gummislang, som man måste ha när man lever sitt vanliga vardagsliv med familj, är nu ersatt av ett järnrör.
Jag har inget att anpassa mig till häruppe. Inga sovmorgnar, inga gäster på besök, inga mysiga hemmakvällar. Nej upp klockan 5 och skriva beställningsverk, ett kammarmusikverk för nio musiker med arbetsnamnet "Narvik 9". En del shred på elbas blir det också, eftersom cellon ligger i sina minsta beståndsdelar på arbetsbordet hos min instrumentmakare nere i Stockholm, efter katastrofen i somras (se inlägget den 13 juli).
Klockan 12 ut och springa. Oavsett väder. Järnrör.
Idag regnade det igen. Jag har inga joggingkläder med mig. Järnrör.

Jag brukar springa ut till stadsgränsen och vända (det där lät bra, men staden är så liten så det tar bara en kvart ut dit :-).
Att i spöregn springa på trottoarerna genom en småstad mitt på en vardag är en övning i att ge f..n i vad folk tycker och tänker. När det gäller mig, som är så känslig för det, så handlar det om en övning i självbedrägeri, att låtsas som om jag ger f..n.

Sedan följer eftermiddagen , då jag inte får jobba. Järnrör!
Jag satt i fyra timmar på Ekspedisjonen och läste bland annat Knausgård 2, och fällde en tår över hans fantastiska skildring av födelsen av hans första barn.
Eller rättare sagt, över mina två egna barns födelser. Eller över alla världens födslar från tidernas begynnelse. Ursäkta att jag blev lite patetisk.
Det är OK att bli det klockan 17:44. Järnrör.


söndag 28 augusti 2011

Fruktan realiserar det fruktade

Jag tror inte jag tror på det. Jag tror att det är ytterligare ett utslag av vår stackars överdimensionerade hjärnas ständiga försök att finna mönster i kaos.
Men idag mumlade jag det faktiskt: "fruktan realiserar det fruktade".

För ett drygt år sedan, när jag funderade på om jag skulle tacka ja till att bli Nord-Norges Artist In Residence, så var det mycket panoramavyer av fjäll och fjordar från vackert inredda arbetsrum jag såg framför mig. Och det var ju precis så det blev, i Lassagammi i Skibotn. "Åtrån realiserar det åtrådda" kanske?
Men jag såg också ett antal skräckscenarier på min inre bioduk.
Bland annat en scen där jag i vintermörkret i snöblandat regn kliver ur en sjaskig Opel och halkar in i en lågpris-matbutik, och försöker i lysrörsbelysningen och tystnaden därinne hitta något att äta bland all kjøttdeig och svinekjøttspiroger (jag är nästanvegetarian). Jag kommer ut nästan tomhänt, med några sega morötter och en burk krossade tomater i en liten plastpåse. Och kanske en Snickers som ett tappert försök till feststämning..

EXAKT så blev det idag.
Nåja, minus vintermörkret och Opeln. Men det regnar.
Det är söndag i Sortland. Jag trodde att det var 2011, men jag måste ha tagit fel.
ALLT är stängt, till och med det stora Coop-templet. Och jag börjar bli hungrig.

Då får jag syn på den enda affären som är öppen!: lågpris-matbutiken Bunnpris, halkar in, försöker i lysrörsbelysningen och tystnaden därinne hitta något att äta bland all kjøttdeig och svinekjøttspiroger. Jag kommer ut nästan tomhänt, med några sega morötter...ja ni förstår nu. Copy and paste.
Fruktan har kanske faktiskt realiserat det fruktade.

Hur gick det sen?
Jag åt både lunch och middag ute, på två olika restauranger. Mitt favvoställe Ekspedisjonen var stängt, min åtrå till deras val-carpaccio lyckades inte realisera det åtrådda.

Istället blev det klassisk norsk kinamat till lunch och en nästan komiskt påver grekisk sallad till middag.
Nu har jag kommit hem igen och ska äta min Snickers. PARTEYYYY!

lördag 27 augusti 2011

Ny i stan

Springer i regnet.
Lösningen på ensamheten, friheten, främlingskapet som det innebär att vara här, på det sätt som jag är här, stavas självdisciplin.
Upp klockan fem och jobba. Springa klockan tolv. Mat på bestämda tider.
Så infinner sig lugnet trots att inget finns att hänga upp det på.

I hörlurarna:
Paul Bley: Vampira

fredag 26 augusti 2011

"Worth waiting for."

Klockan är 04.00 och solen går upp. Kryper fram till förarsätet och kör iväg direkt. Det kom aldrig några ilskna markägare :)

Efter två timmars körning inser jag att jag snart kommer att bli en trafikfara, parkerar bilen och somnar direkt i förarsätet. Nu sover jag gott till skillnad från tidigare. Jag står inte på privat mark..hmm..har just fått en ny livsvisdom.

Jag kör västerut, ut på öarna som bildar Lofoten och Vesterålen.
Det luktar mer och mer Stort Öppet Hav, en spännande doft för oss som bara har en liten övergödd göl att lukta på, som heter Östersjön.

Staden Sortland dyker upp på en ö där borta. Den ser ut precis som Tromsø, med stor vacker bro, vacker kyrka intill, en hamn mitt i centrum, och bergmassiv i alla väderstreck!
Det är bara det att staden är ungefär tio gånger mindre, så när man tror att man har en bra bit kvar, så är man redan framme! Och där, mitt i stan, står faktiskt kulturchefen Odd Roger Dahl och vinkar åt mig, välkommen! :-)

Jag är från "SoFo". Vårt folkslag är speciellt.
Den riktigt avgörande frågan för hur förhållandet mellan mig och staden Sortland kommer att utvecklas är; finns här en riktig kopp espresso att uppbringa?
Jag känner mig iakttagen när jag går omkring i staden och letar. Jag börjar undra om jag glömt dra upp gylfen eller har någon mat i ansiktet. Men nej, stan är helt enkelt väldigt liten.

Till slut hittar jag den, den äkta espresson!
Och det står "Karma" på en lapp på bardiskens dricks-burk! Och det är lite lagom kalt och sterilt! Och de spelar Bo Kaspers Orkester i bakgrunden! Jag har hittat hem. Till 00-talet ;)

Har ni sett femtitalsfilmen "Ice Cold In Alex"("En Iskall I Alexandria")? En grupp brittiska soldater tar sig fram genom den nordafrikanska öknen under andra världskriget och fruktansvärda strapatser och når alldeles i slutet av filmen fram till Alexandria, där de fyra överlevande hittar en bar och beställer varsin öl, och Sir John Mills fäller den odödliga repliken på klingande högbrittiska: "Worth waiting for."
Worth waiting for.

Då fattar ni hur det kändes för mig att lägga beställningen "En dubbel espresso, tack" på Ekspedisjonen Café og Restaurant på bryggan i Sortland.

Därefter var det dags att träffa musiker och kulturchefer för att göra ett första intryck. De bjöd på "kake". Detta verkar lovande. Lösa planer drogs upp, ideer dryftades, ja jag fick till och med snacka lite bas med ortens bas-mästare Oddmund Finnseth.

Men mitt boende.Vilken "downer".
Ett oerhört sunkigt rum med delad toalett och kök i den gamla sjukstugan, numera "Kunstnerhuset". En fläkt av Norge f.O. (före Oljan).
Jag kände mig bortskämd som en svensk brat, gjorde ett desperat flyktförsök till Sortland Hotell, men misslyckades och återvände till Kunstnerhuset och gick i närkamp. Resten av dagen gick åt till att städa, plocka ölburkar framför min dörr, och tömma sopor.
Det får duga denna period, men detta måste fixas.

Denne kultur-brat från SoFo/Sudermalm tröstades därefter med en trerätters middag på Ekspedisjonen i den soliga aftonen.

torsdag 25 augusti 2011

Back in the (Norwegian) saddle!

År 2.
Dag 1.
Detta skrivs sent på natten, liggande i en sovsäck i bilen, vid vägkanten på en liten avtagsväg från E6:an mellan Skibotn och Nordkjosbotn i Nordnorge. Jag är lite orolig. Om detta vore högläsning så skulle jag viska nu. Jag har aldrig övernattat i bil förut, och aldrig tänkt på svårigheten i att hitta en lugn plats en bit ifrån vägen utan att göra intrång på någons privata område.

Jag har bestämt mig för att satsa allt på "what we in Sweden call the Allemansrätten". Jag står utom synhåll för bostadshus, men det är ju en bil detta, och hur var det nu med Allemansrätten i Norge egentligen..? Min skräck är att jag ska bli väckt kl. 5 i morgon bitti av ett gäng arga markägare med dunkningar på rutorna skanderande "Kom deg veck fra eiendommene våres øyeblikkelig!" eller nåt sånt.
Men vad är oddsen för det egentligen? Chilla!

Hur hamnade jag här? Jo, jag flög till Kiruna som vanligt, och skulle sedan gärna ha kört raka spåret till Sortland 35 mil västerut, om inte alla mina Nordnorge-koffertar stått kvar uppe i Skibotn! Så det fick bli 70 mil istället för 35, och en övernattning på halva vägen.

Nu ska jag försöka läsa mig trött så att jag slutar lyssna efter arga markägare, och får sova några timmar.
Det får bli Karl-Ove Knausgårds "Min kamp 2".

Utsikten över Lyngsfjorden i mån- och (nästan)midnattssol-ljus är fantastisk här inifrån bilen, om är överraskande bekväm att ligga i!
Godnatt.

Här är ett par hårnålskurvor under dagens färd över vidderna: